Báder Ernő csodálatos zenéjét viszik ajándékba Halleinbe a kápolnai állatvédők

 

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&si=6zea-cBN90pwDN65&v=Y79Gm4ls6v8&feature=youtu.be

 

 

Hallein egy osztrák kisváros, nagy állatmenhellyel, Salzburg mellett. Velük lép most partnerségre a kápolnai Macskaárvaház Alapítvány és a Szurkolók az állatokért mozgalom. 

- Tudatosan keressük a kapcsolat osztrák állatvédő szervezetekkel, mert szívesen tanulunk tőlük, és számos esetben tudjuk segíteni egymást gazdikeresésben, mentésben, mentett állatok szállításában - meséli Bóday Pál, aki példaként említette, hogy a Linz melletti Wels városának menhelyével is kitűnő együttműködésük alakult ki. Bóday hozzátette: most Halleinbe látogatnak, a Szurkolókkal, amely város nemcsak a kitűnő állatmenhelye miatt különösen kedves számunkra, de talán kevesen tudják, hogy itt született meg a Csendes éj (Stille Nacht) című hazánkban is nagyon kedvelt és közismert karácsonyi dal. Halleinben, múzeum és kápolna is őrzi a dal zseniális és máig köztiszteletnek örvendő szerzőjének, Franz Xaver Gruber-nek a nevét, életútját.

- Mivel Kápolna, bár kis falu, méltán híres világhírű zenészeiről, megkértük barátunkat és önkéntesünket, Báder Ernő hegedüművész, prímást, aki korábban már több, kitűnő Csendes éj feldolgozásban  közreműködött, hogy játssza el és vegye fel nekünk videóra ezt a csodálatos számot, hogy ajándékként átadhassuk hallein-i állatvédő barátainknak - magyarázta Bóday Pál, hozzátéve: természetesen nagyon örülnék, ha a  világ számos más országa, városa mellett Hallein-ben is felfigyelnek Báder Ernőre, hiszen az ő hegedűjátéka tényleg a világ élvonalába tartozik. Bóday hozzátette: a Macskaárvaház aktivistái, köztük, az alapítvány kuratóriumának tagja, Kiss Norbert ötszörös Európa-bajnok autóversenyző, már több, mint fél évtizeddel ezelőtt, az alapítvány Kápolnára költözésekor barátságot kötöttek.

- Amikor megvásároltuk a jelenlegi Macskaárvaház akkor még romos, düledező épületét, Báder Ernő volt az első kápolnaiak egyike, akik eljött, sok sikert kívánt és felajánlotta a segítségét az állatvédelemben. Barátságunk azóta is töretlen - fogalmazott Bóday, aki szerint Kápolna cigány zenészei egész Magyarországon, de sokszor még Európa határain kívül is viszik  a falu és Heves Vármegye jó hírét a világban. Többek között Ernő ültette az első fák egyikét abban a közösségi erdőben, ahol ma már több száz növény fokozza a biodiverzitást és okoz örömet, embereknek, állatoknak, akik számára fontos a természet szeretete és tisztelete. 

Báder Ernő kápolnai hegedüművész, prímás, és Vörös Tamás brácsaművész, kifejezetten a Macskaárvaháznak készült Csendes éj feldolgozása vélhetően nem csak a halleinieknek, de nekünk magyaroknak is csodálatos élmény lesz - fogalmazott az állat és természetvédő aktivista.