Ügyészségi hírek

Továbbra is gyakori eset, hogy egyes járművezetők figyelmetlenül közelítik meg a vasúti átkelőket, ezért a sorompó lezáródó, vagy már lezárt csapórudjának ütköznek, ami a baleset következtében elhajlik, vagy letörik. A gondatlan sofőrök azzal, hogy a vasúti biztonsági berendezést megrongálják mások életét, testi épségét veszélyeztetik. 

Az Egri Járási Ügyészség rövid időn belül két ilyen, közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt indult bűnügyben emelt vádat. 

Az egyik vádirat szerint egy férfi tavaly októberben Lőrinciben haladt a munkáltatója teherkocsijával, amikor egy vasúti átjáróhoz ért. A vádlott a fényjelzőkészülék tiltó jelzése ellenére begurult az átjáróba, ahol a záródó csapórúd a kocsi vezetőfülkéje és a plató közé szorult. A férfi észlelve a bajt előre gurult, így azonban meghajlította a beszorult félsorompót, ami miatt az átkelő biztonsági szintje csökkent.

A központi járási ügyészség vádat emelt azzal az egri nővel szemben, aki szintén tavaly ősszel okozott balesetet egy vasúti átjáróban. A vád szerint a nő Eger egy kiemelt vasúti átjárója felé közlekedett, majd abba még a szabad jelzésen behajtott, de észlelte, hogy a sorompók záródnak. Erre pánikba esett, megállt a síneken, azután tolatni kezdett, hogy elhagyja az átkelőt, ekkor azonban nekiment a mögötte már lezáródott félsorompónak, amit letört. 

Az ütközés következtében a vasúti átkelő biztosítási módja csökkent, ezzel pedig a közlekedés biztonsága, illetve az abban részt vevők élete, testi épsége rövid időre veszélybe került.

Az ügyészség mindkét vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság büntetővégzésben –tárgyalás mellőzésével – pénzbüntetést szabjon ki a vádlottakkal szemben.-tudatta az Ügyészség.