Ügyészségi hírek

 A hatályos Büntető Törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy pénzmosást követ el az, aki a más által elkövetett büntetendő cselekményből származó vagyont megszerzi, felette rendelkezési jogosultságot szerez, vagy megőrzi, elrejti, kezeli, használja, felhasználja, átalakítja, átruházza, elidegenítésében közreműködik. Ez a törvényi tényállás gyakorlatilag megfelel a köznyelvben és a korábbi törvényben orgazdaságnak nevezett cselekmény tényállásának.

A Hevesi Járási Ügyészség többekkel szemben is vádat emelt ilyen jellegű pénzmosás elkövetése miatt.

 Az egyik vádirat szerint egy kömlői férfi tavaly áprilisban betört egy helybéli házba, ahonnan hangfalakat tulajdonított el. Később megegyezett az ügy II. rendű vádlottjával, egy fiatalemberrel, hogy az segít neki eladni a zsákmányt. Ez rövidesen meg is történt, amivel a fiatal orgazda a pénzmosás bűntettét valósította meg. Mindez megismétlődött májusban, amikor a tolvaj egy televíziót vitt el jogtalanul egy kömlői lakásból. Ekkor azonban már nem csak a közvetítő, hanem a lopott készülék vevője is a pénzmosás bűnébe esett, mivel tisztában volt azzal, hogy az általa tízezer forintért megvett, száznegyvenezer forint értékű tévé bizonyára lopott.

 Az ügyészség ebben az ügyben a tolvajjal és a kétszeres orgazdával szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására, a televízió vevőjével szemben pedig pénzbüntetésre tett indítványt.

 A másik ügyben benyújtott vádirat szerint egy 35 éves hevesi nő követett el pénzmosást 2023 júliusában azzal, hogy egy ismerőse által Hevesvezekényről eltulajdonított, 55.000 Ft értékű kerékpárt tavaly nyáron kétezer forintért megvett a tolvajtól annak ellenére, hogy az adott körülmények között tisztában volt a bicikli lopott voltával.

 A járási ügyészség a vádiratában ez esetben is pénzbüntetést indítványozott.

 Nem emelt viszont vádat az ügyészség azzal a férfival szemben, aki tavaly nyáron megvett ugyan egy betörésből származó tévékészüléket Pétervásárán, ám amikor egy ismerőse közölte vele, hogy az lopott, azonnal visszajuttatta a tulajdonosának, vállalva a korábban kifizetett vételár miatti nyolcezer forintos anyagi veszteséget.-tudatta az Ügyészség. 

Oszd meg ezt a cikket!