A NIU 2024-es újdonságai

 

Milánóban zajlott a 80. EICMA2023 nemzetközi motorkiállítás és vásár, ahol a gyártók és forgalmazók a 2024-es modellév motorjait mutatják be a nagyközönségnek. A NIU, a környezettudatos okos városi közlekedés piacvezető vállalata nagy meglepetést okozott az első napon megtartott sajtótájékoztatóján, melyen a kiállítás szakmai közönségének mutatta be a 2024-es modellév újdonságait. A régóta várt RQi elektromos motor, az XQi3 elektromos terepmotorok, a díjnyertes SQi elektromos moped és a közösségi közlekedést új szintre emelő F600 platform bemutatásával a NIU ismételten innovatív megoldásokkal kápráztatta el a nézőket, megszabva a jövőbe mutató városi elektromos mobilitás irányát.

 

 

Nagyszabású bemutató keretében tárta az EICMA2023 nemzetközi motorkiállítás szakmai közönsége elé a NIU a 2024-es modellév újdonságait. Az intelligens városi közlekedés piacvezető vállalata továbbra is iránymutató az elektromos kétkerekűek fejlesztése terén. A fennállása óta több, mint húsz nemzetközi díjat nyert NIU a formaterv és a műszaki tartalom tekintetében is magas minőséget képvisel, a bemutatott modellek is ezt az irányt követik.

A NIU intelligens elektromos terepmotorja az XQi3.

XQi3 Wild és Street

Az XQi3 a városi intelligens közlekedés forradalmát vezető NIU első elektromos terepmotorja. Rögtön kétféle kivitelt mutattak be a milánói kiállításon: a kizárólag terepre szánt XQi3 Wild krossz verziót, valamint a street legal XQi3 Street endúrót. Mindkét modellt középmotor hajt, mely a 8000 wattos csúcsteljesítmény mellett 357 Nm nyomatékot visz át lánchajtással a hátsó kerékre. Elöl 19, hátul 20 hüvelyk méretű terepgumik kapaszkodnak a talajba, az akadályok leküzdését segíti a masszív, elöl-hátul elöl-hátul állítható felfüggesztés is. A kezelhetőséget a precízen tervezett villaszög és a harapós, szinterezett betétekkel ellátott tárcsafékek mellett a mindössze 76 kilogrammos önsúly is segíti. A hatótáv, köszönhetően a 72V 32Ah kapacítású akkumulátornak, mindkét modell esetén 90 kilométer. A végsebességben azonban van különbség: az XQi3 Wild krossz kivitel 75, míg a segédmotor kategóriás Street kivitel 45 kilométeres legnagyobb sebességgel rendelkezik. A négy színben (fekete, fehér, sárga és lila) érkező motorok külseje a háromféle gyári matricaszettel még egyedibbé tehető. Az XQi3 természetesen kompatibilis a NIU okosalkalmazással, emellett Bluetooth és NFC kapcsolatot is kezel, a frissítésről OTA (over the air) rendszer gondoskodik automatikusan. 

 

RQi, a régóta várt nagyteljesítményű elektromos motorkerékpár.

RQi

A három évvel ezelőtti EICMA kiállításon mutatta be a NIU koncepciómotorját, mely azonnal zajos sikert aratott. A várakozást lezárva a mostani sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a modell sorozatgyártásra kész, 2024 első felében érkeznek Európába a motorok. Az RQi adatai elképesztőek: 7500 watt maximális teljesítmény mellett 450 Nm nyomatékot mértek a mérnökök a középmotor álal lánccal hajtott hátsó keréken. A pilóta 110 km/h végsebességig gazdálkodhat ezzel az erővel, a 0-50 sprintet 2.9 másodperc alatt teljesíti az RQi. Természetesen a biztonsági oldalon is gazdag felszereltséggel találkozunk. A Brembo féknyergek nagyméretű féktárcsákat szorítanak, a fékerő elosztásáról ABS rendszer gondoskodik, a menetbiztonságot kipörgésgátló is felügyeli. Az elöl-hátul állítható felfüggesztések remek kezelhetőséget és stabilitást eredményeznek úgy hosszabb egyenesekben, mint a szűk kanyarokban. A kulcs nélküli indítás, Bluetooth- kapcsolat és a NIU okosalkalmazás segítségével a vezető könnyedén tudja kezelni a motorját, a biztonságot pedig rablásgátló rendszer és GPS nyomkövető fokozza. Az RQi mindezeken felül beépített kamerákkal is rendelkezik (egy elöl, egy hátul), mely az esetleges balesetet automatikusan rögzíti és visszanézhetővé teszi.  Zöld, kék, vörös és ezüst színekben lesz elérhető a NUI különlegessége 2024 májusától.

 

 

 

 

SQi

A legrangosabb nemzetközi dizájnelismerés, a Red Dot Design Awards zsűrije már több ízben ismerte el a NIU formatervezők munkáját. Korábban is elnyerték ezt az elismerést az UQi Sport és az MQi+ Sport modellek. Idén pedig már hivatalos megjelenése előtt Red Dot díjat nyert a NIU új elektromos moped kategóriás városi okosjárműve, az SQi. A formaterv mellett a felépítés is különleges, a motor váza egyetlen darab öntött fémötvözetből készült, hegesztési varratok nélkül. A felhasználhatóság is szempont volt a tervezéskor, melynek köszönhetően olyan megoldásokkal van ellátva az SQi, mint az oldalra nyíló, ezáltal a töltést és akkucserét megkönnyítő tároló. Az okostelefon alakú nagyméretű kijelző minden fontos adatot megjelenít, a NIU-tól megszokott módon applikációról vezérelhető a motor. A végsebesség elektronikusan korlátozott 45 km/h-nál, az SQi segédmotor kategóriás besorolása okán.

Egy másik világból származó formaterv.

F600 platform

Bemutatásra került az üzleti felhasználás és flottakezelés jövőjét meghatározó új NIU platform, az F600 és F650 modellekkel. Az új okosrobogók masszív vázat és felfüggesztést kaptak, az ülés alatti tárolóhelyen két sisak is elfér az akkumulátorok mellett. Az erősebb F650 robogók 5000 wattos agymotorja 95 kilométeres óránkénti végsebességet tesz lehetővé, emellett 108 kilométeres hatótávval rendelkeznek, köszönhetően a 72V28Ah rendszerű akkumulátoroknak. Az F600 modellek estében 70 km/h végsebességnél korlátozza az elektronika a 3000 wattos erőforrással hajtott robogót. A hatótáv valamivel kevesebb, 87 kilométer, ám ez a modell kompatibilis a NIU SWAP állomásokkal, ahol a felhasználók pár mozdulattal feltöltöttre cserélhetik a lemerült 72v20Ah rendszerű akkumulátorokat és indulhatnak is tovább. A NIU flotta alkalmazás segítségével a járművek nyomonkövethetők, távolról leállíthatók, az alkalmazás jelzi a megtett utat, sebességet, az akkumulátorok töltöttségét és álapotát. Az F600 platform robogói fekete, arany, piros, kék és fehér színekben lesznek elérhetőek 2024 első felében. 

NIU F600, a flottakezelés új szintje.

Oszd meg ezt a cikket!