Lezárult az egri vár fejlesztése projekt

 Nemzeti emlékhelyünk „Az Egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése” című projekt (GINOP-7.1.1-15-2016-00009), a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében számos ponton visszanyerte régi szépségét, emellett pedig új funkciókkal is gazdagodott annak érdekében, hogy minél inkább megfeleljen kor turisztikai igényeinek. A projekt 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg, melyből Magyarország Kormánya 255 millió forintos hazai támogatást biztosított, és további 460 millió hazai forrással egészített ki.

 A pályázatnak köszönhetően megújult és biztonságosabb lett a Déli várfeljáró, létrejött egy korszerű, többfunkciós, a vendégforgalom kényelmét szolgáló fogadóépület. 
A fejlesztés keretében újjáépült a Nemzeti Emlékhely egyik legfontosabb védműve a Varkoch-kapubástya, melynek belsejében 16. századi bútorokkal, fegyverekkel, használati tárgyakkal berendezett őrhely fogadja a várba érkezőket. 
Az Egri vár egyik legfontosabb turisztikai-attrakciós elemeként a Zászlódombban kapott helyet egy 70 fős moziterem, kizárólag itt tekinthető meg Szász Attila filmrendező többször díjnyertes kisfilmje, az Eger 1552. Az alkotás a mai diákok szemével mutatja be az ostromot. 
A korabeli gasztronómiába enged betekintést a Cipóosztóház, ahol a korhű bútorok, konyhai eszközök, edények idézik fel az épület egykori funkcióját. 
A projekt keretében sikerül megszüntetni a Nagypince állagát erőteljesen veszélyeztető vizesedést, a műemlék új burkolatot, korszerű világítást is kapott. 
A műemlék felújítása a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetésével és két konzorciumi partner bevonásával, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a Dobó István Vármúzeummal együttműködve, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.-tudatta a DIV.
 

Oszd meg ezt a cikket!