Ítélet

A segítségnyújtás elmulasztásának vétségét alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény. A bűncselekményt az követi el, aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van.  A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő.

A vád szerint a férfi 2022 októberében Besenyőteleken haladt a kocsijával, majd egy négyágú útkereszteződéshez ért. A sértett nő a biciklijét tolva sétált, mivel ugyanitt akart átkelni az úttesten. A vádlott balra kanyarodott, de közben figyelmetlen volt, így járművével elütötte a gyalogló sértettet. 

A férfi a balesetet észlelte, a kereszteződés után a járművel megállt, majd a helyszínről elszaladt, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a nő megsérült-e, vagy segítségnyújtásra szorul-e.

A baleset következtében a sértett súlyos sérülést szenvedett.

Az Egri Járási Ügyészség a férfit segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével és közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja.

A központi járási ügyészség most benyújtott vádiratában felfüggesztett szabadságvesztés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt a többszörösen KRESZ szabályt szegő férfival szemben. 

A fotó a rendőrség helyszíni szemléjén készült. A képen a sértett sérült kerékpárja látható.  - tudatta:Dr. Gubala Ádám Miklós, helyettes sajtószóvivő ügyész.
 

Oszd meg ezt a cikket!