Egy nap alatt elfogyott a Településfásítási Program idei 10 ezer sorfája

 

Február elsején egyetlen nap alatt elfogyott a magyar kormány Településfásítási Programjának idei, negyedik ütemében igényelhető mind a 10 ezer sorfa, tájékoztatott az Agrárminisztérium Sajtóirodája. Az agrártárca 2024 elején hirdette meg a Településfásítási Program negyedik ütemét a 10 ezer fő alatti települések zöldítéséhez. Az önkormányzatok az előzetes regisztrációt követően február elsejétől adhatták le online igényléseiket az újabb tízezer sorfára: a tavaszi ültetési időszakra 4 ezer, míg az őszire 6 ezer darab sorfa volt elérhető.
Az Agrárminisztérium Sajtóirodájának közleménye szerint a rendelkezésre álló mennyiség már az igénylés első napján, összesen 543 településen talált gazdára. Az agrártárca által indított kezdeményezés, az ország legnagyobb belterületi fásítási programja iránti érdeklődés eddig is hatalmas volt: az elmúlt három évben már 46 ezer sorfát ültettek el 1500 településen
Az agrártárca tájékoztatása kitér arra, hogy az idei alkalommal is jutott fa minden vármegyébe. A legtöbb sikeres igénylés Somogy vármegyéből érkezett, ez 48 települést jelent. A legkisebb igénylő település a 27 lakost számláló Zala vármegyei Lendvajakabfa, míg a legnagyobb Balatonalmádi (9943 lakos) volt. Jutottak fák vármegyénkbe is. A program lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja. (heol.hu)
 

Oszd meg ezt a cikket!