A biztonságos közlekedésre hívja fel a figyelmet a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság

 A közlekedésben is fontos a biztonság – hangsúlyozza legfrissebb közleményében a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Több kirívó esetet is tapasztaltak az elmúlt héten.
Elsősorban fontos a sebesség meghatározása. Nemcsak vármegyénkben, de Magyarország egész területén a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek legjellemzőbb oka a gyorshajtás, ezen belül is a relatív gyorshajtás. Az ilyen okból bekövetkező balesetek elsősorban a lakott területen kívüli útszakaszokon jellemzőek.
A sebesség emelkedésével egyenes arányban nő a baleseti kockázat.
Fontos a változó időjárási körülmények figyelembevétele, amik a közúton közlekedők részéről is nagy odafigyelést, gyors alkalmazkodást követelnek.
A vizes, nedves aszfalton, ködös, párás, korlátozott látási viszonyok esetén elengedhetetlen a járművek sebességének csökkentése. Ez azt jelenti, hogy ilyen időjárási körülmények között az adott útszakaszra megengedett legnagyobb sebességnél jóval kisebb tempóval lehet csak biztonságosan közlekedni.
Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy útkereszteződésben minden esetben tegyünk eleget esetleges elsőbbségadási kötelezettségünknek.
A hatályos KRESZ-előírások szerint a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy adott esetben elsőbbségadási kötelezettségének maradéktalanul eleget tudjon tenni. A gyalogosok a közlekedés legsérülékenyebb résztvevői.
 A tapasztalatok és felmérések sajnálatos módon azt mutatják, így mi is fontosnak tartjuk, hogy megemlítsük: a járművezetés fáradtan, illetve kimerült állapotban egyike a legveszélyesebb s a mai napig extrém módon alulértékelt baleseti kockázatoknak. (police.hu)
 

Oszd meg ezt a cikket!