Megtartották a 15. Hell Miksa vetélkedő országos döntőjét a Csillagvizsgálóban

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontja a 2023/2024-es tanévben is meghirdette a Hell Miksa Vetélkedőt. A megmérettetésen 34 hetedik osztályos általános iskolás vett részt.
A végéhez ért a 15. Hell Miksa vetélkedő című versenysorozat, melynek országos döntőjére 2024. április 26-án rendezték meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jedlik Ányos Experimentáriumában. A megnyitón köszöntő beszédet mondott Dr. Murányi Zoltán, a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont osztályvezetője. Ezt követően Herenik Gábor, az élményközpont ügyintézője és a verseny egyik programszervezője ismertette az elméleti, valamint a kísérleti feladatok tematikáját.
A hetedik osztályos tanulók a vetélkedő első részében feladatsorokat oldottak meg, melyek a Hell Miksa Csillagászati Múzeum, a Camera Obscura, a Planetárium és a Tudományos Játszóház kérdésköreit tartalmazták. Az ötven perces tesztkitöltés után a résztvevők és kísérőik számára Zoller Gábor a Fizika Tanszék oktatója tartott kísérleti bemutató előadást, majd a diákokat két csoportra bontották és közösen elindultak a Gyakorló iskolák Öveges termeibe, ahol már vetélkedő kísérleti feladatai várták őket. A vetélkedő második részét követő ebédszünet után a diákok és kísérőik meglátogatták az Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpontot.

A versenyprogram a Csillagvizsgálóban folytatódott, ahol ismertették a korábban megírt tesztfeladatok megoldásait, majd Dr. Murányi Zoltán kémia showműsora következett. Ezután került sor az eredményhirdetésre és a díjkiosztóra.

 

https://uni-eszterhazy.hu/

Oszd meg ezt a cikket!