Ügyészségi hírek

 Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi és fiatalkorú lány társa ellen, akik idős sértettek értékeit szerezték meg Gyöngyösön. 
A vád szerint a fiatalkorú vádlott 2021 tavaszán elszökött a gondozási helyéül szolgáló lakásotthonból, majd ezután rövid időn belül megismerkedett és élettársi kapcsolatot létesített az akkor 19 éves férfival. 
 Az élettársak 2022 májusában Egerben tartózkodtak, ahol hajléktalan életmódot folytattak. Mivel nem volt elég pénzük, a férfi rábeszélte fiatalkorú társát arra, hogy utazzon el vele Gyöngyösre, ahol mozgásukban korlátozott idős személyektől vegyék el táskáikat a bennük lévő pénz eltulajdonítása céljából.
 A vádlottak a délelőtti órákban érkeztek meg a gyöngyösi autóbusz-pályaudvarra, ahol a férfi figyelni kezdte az arra elhaladó személyeket. A vádlott rövid idő elteltével észrevette a gyalogosan közlekedő, 84 éves sértettet, majd felszólította a vele együtt lévő társát, hogy kövesse, és vegye el tőle a táskáját. Ennek hatására a egy erőteljes mozdulattal kirántotta a nő bal kezében lévő kézitáskát – a benne lévő 18.500 Ft készpénzzel –, majd azzal elfutott a helyszínről. A fiatalkorú vádlott a táskát útközben eldobta, majd a pénzt később átadta társának. 
 A vádlottak ezt követően meglátták a 70 éves sértettet. A fiatalkorú vádlott követni kezdte, majd a kézitáskáját egy erőteljes mozdulattal kirántotta a nő kezéből, és azzal elkezdett visszafelé szaladni a férfihoz a park irányába. A fiatalkorú vádlott ekkor 2.000 Ft-ot szerzett. A vádlottak ezt követően autóbusszal Egerbe utaztak, ahol a megszerzett pénzt közösen elköltötték. 
 A járási ügyészség a fiatalkorú lányt kétrendbeli kifosztás bűntettével mint tettest, míg a cselekményeket kitervelő felnőtt társát ugyanezen bűncselekmények felbujtásával, továbbá kiskorú veszélyeztetésének bűntettével is vádolja. 
 Az Egri Járási Ügyészség a most benyújtott vádiratában a fiatalkorú vádlottal szemben javítóintézeti nevelés alkalmazására, míg a büntetett előéletű, felnőtt korú társával szemben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.-tudatta az Ügyészség.
 

Oszd meg ezt a cikket!