Ügyészségi hírek

 A Büntető Törvénykönyv rendelkezései alapján az elkövetők a tettes, a közvetett tettes és a társtettes (együtt: tettesek), valamint a felbujtó és a bűnsegéd (együtt: részesek). Tettes az, aki a bűncselekmény törvényi tényállását megvalósítja. Társtettesek azok, akik a szándékos bűncselekmény törvényi tényállását egymás tevékenységéről tudva, közösen valósítják meg. Felbujtó az, aki más bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír. Végezetül bűnsegéd az, aki a bűncselekmény elkövetéséhez másnak szándékosan segítséget nyújt. 

Több bűncselekménynél minősítő körülményként jelenik meg a csoportos elkövetési forma, ami akkor állapítható meg, ha az elkövetésben legalább három személy vesz részt.

Ilyen csoportosan elkövetett bűncselekmények – jelen esetekben garázdaságok – miatt emelt vádat a közelmúltban az Egri Járási Ügyészség. 

Az Egri Járási Ügyészség csoportosan és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vádat az ellen a három siroki férfival szemben, akik 2019 nyarán a faluban italoztak, majd a hazaindulás során egy napszemüveg eltűnése miatt közöttük szóváltás és tettlegességig fajuló vita alakult ki. A vádlottak járássegítő alumínium és műanyag bottal, illetve egy fából készült vállfával támadtak egymásra. A vita során az egyik vádlott úgy ütötte meg a másik elkövetőt, hogy a férfi arccsonttörést szenvedett. 

A más személynek súlyos sérülést okozó vádlottat - a fenti bűncselekményen túl - súlyos testi sértés bűntettével is vádolja az ügyészség. 

A vádhatóság két vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés, míg harmadik társukkal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. 

A központi járási ügyészség csoportosan elkövetett garázdaság bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot, mely szerint a 4 férfi vádlott - akik közül egy fiatalkorú, egy pedig az ő édesapja - egy korábbi sérelem miatt úgy álltak bosszút a sértetteken, hogy őket 2020 júliusában Ecséden - egy közparkban - közösen bántalmazták. A vita során a vádlottak a haragosaikat többször ököllel fejen ütötték. A bántalmazásban az egyik sértett orrcsonttörést szenvedett. 

Mivel az apa a bűncselekményt fiával közösen követte el, így ő a szülői feladatából eredő kötelezettségét súlyosan megszegte, amivel a kiskorú gyermekének erkölcsi fejlődését veszélyeztette. Ezért neki kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt is felelnie kell. 

Az ügyészség az apával szemben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés, míg a többi vádlottal szemben pedig felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta. - tudatta, Dr. Gubala Ádám Miklós, helyettes sajtószóvivő ügyész.

 
 

Oszd meg ezt a cikket!