Ügyészség hírek

 Az Egri Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat az ellen a 43 éves férfi ellen, aki figyelmetlensége miatt egy biztosítatlan vasúti átjáróban összeütközött az ott menetrend szerint szabályosan közlekedő vonattal. 
A vádlott 2021 nyarán a kora reggeli órákban Mezőtárkány belterületén, a horgásztó irányából a település központja felé haladt gépjárművével, ahol útja egy sorompóval el nem látott vasúti átkelőn vezetett keresztül. 
A vádlott haladása során figyelmetlensége miatt már csak akkor észlelte az éppen érkező vonatszerelvényt, amikor a mozdonyvezető vészfékezése mellett hangjelzéssel jelzett a gépjármű vezetőjének. A férfi ekkor fékezni kezdett, azonban ennek ellenére az autó a sínekre csúszott, ahol a vonatszerelvény bal első része nekiütközött a gépkocsi jobb első részének. A gépjármű ezután megpördült, végül egy használaton kívüli fa tartó oszlopnak ütközve állt meg. 
A balesetben a kocsi jobb első ülésén utazó és biztonsági övet nem használó sértett bordatörést szenvedett. A vonatszerelvényen a mozdonyvezetőn kívül további 4 utas és egy jegykezelő tartózkodott, akik közül senki sem sérült meg, de a gyorsfékezés és az ütközés miatt az életük, testi épségük veszélybe került. 
A baleset bekövetkezésének oka az volt, hogy a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, mely szerint a biztosítatlan vasúti átjáróba járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha annak vezetője meggyőződött arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű egyik irányból sem közeledik és a folyamatos áthaladásra lehetőség van. Ezen túl a sértett is szabályt vétett, mivel nem rögzítette magát becsatolt biztonsági övvel. 
Az Egri Járási Ügyészség a figyelmetlen sofőrrel szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt. Az ügyben a Füzesabonyi Járásbíróság fog döntést hozni. - tudatta az Ügyészség.
 

Oszd meg ezt a cikket!