Több terület, tér, helyszín újult meg a közelmúltban az egri várban

 Több terület, tér, helyszín újult meg a közelmúltban az egri várban, ezeket mutatták be hivatalosan kedden délután. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója elmondta, véget értek a beruházások, már a használatba vételi engedélyekre várnak.
– A déli fogadóépületben ez már megtörtént, ezzel a Török-kert használhatósága is rugalmasabbá vált. A Varkoch-kapubástyán gyönyörű fa gerendázat, egy szép tér jött létre. Itt egy kiállítás fog helyet kapni, amely az előkészítés szakaszában van. Ez megnyílik a két ünnep között – részletezte Ringert Csaba. Mint mondta, a zászlódombon belül létrejött az a hetven ember befogadására képes moziterem, ahol szeretnék levetíteni az Eger 1552 című filmet, mely csak az egri várban lesz látható. Azt tervezik, hogy a zászlódomb egy új információs pont lenne, márciusban, az Egri Csillag Weekendhez kapcsolódva itt jelentenék be az egri vár borát. 
Mirkóczki Ádám polgármester hozzátette, belügyminisztériumi forrás, 600 millió forintos támogatási keret érkezett a Dobó István Vármúzeum fejlesztésére.
– Több elképzelés volt, de az élet közbeszólt. Ennek felét a leomlott Szép-bástya helyrehozatalára fordították, míg a fennmaradó összeget a déli belső várfal konzerválási munkáira. Több olyan pont van, ahol statikai fejlesztést is el kell végezni, most ezeket céloztuk, s a tervek szerint tavaszra a Szép-bástya is kinyithat a turisták előtt – mondta.
A fejlesztések mellett egy másik fontos dolog is történt. Elkészült az Egri Csillagok 1552 társasjáték, ezt is bemutatták kedden a Dobó-bástya konferenciatermében. Az Egri csillagok egy kooperatív társasjáték 4-6 ember részére, amely megidézi az egri hősök és Gárdonyi Géza szellemét.-írja a heol.hu.
 

Oszd meg ezt a cikket!