Szüret idején veszélyes a mustgáz

A szőlő feldolgozásakor számolni kell a mustgáz veszélyével, hívja fel a borkészítéssel foglalkozók figyelmét a megyei kormányhivatal munkavédelmi osztálya. Tóth Katalinnal, a Tóth Ferenc Pincészet ügyvezetője a heol kérdésére elmondta: a szüreti időszak legkomolyabb veszélye a mustgáz, mert színtelen, szagtalan, s szerencsétlen esetekben halált okozhat. – Egyszerű és elterjedt módszer, ha gyertyával közlekedünk a pincébe, azt a földre letesszük, s ha elalszik, akkor minden bizonnyal mustgáz veszélyeztet. Szerencsére az elmúlt öt évben nem történt halálos baleset, s beavatkozniuk sem kellett a tűzoltóknak – ezt már Nagy Csaba a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője árulta el. Megyénk tűzoltói számos gyakorlatban vettek részt, s a közeljövőben is lesz ilyen esemény. Fontos kiemelni, hogy aki veszélyt érzékel vagy gyanít, csakis a környezeti levegőtől független légzésvédelem mellett menjen a pincébe, hiszen csak ez ad védelmet – részletezte.

Oszd meg ezt a cikket!