Szabó Róbert: pályázzanak a polgármesterek a bölcsődékre

A Heves Megyei Közgyűlés áprilisi ülésén – Magyarország Kormányának nemzet- és családpolitikai törekvéseit is támogatva – elfogadta Szabó Róbert előterjesztését, a Heves Megyei Családvédelmi Akciótervet. Az intézkedési csomag célja, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel elősegítse a megyében a családalapítás, gyermekvállalás társadalmi megbecsülését, egyúttal a Heves megyét jellemző demográfiai folyamatok kedvező irányba fordítását. A Heves Megyei Családvédelmi Akcióterv egyik fontos eleme a családokat érintő szolgáltatási hiányok feltérképezése és lehetőség szerinti megszüntetése.

A Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárságával együttműködve – igazodóan a Heves Megyei Családvédelmi Akciótervhez – új lehetőség nyílik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Éves Fejlesztési Keretének jelentős emelésére. Ennek értelmében kifejezetten bölcsődei férőhelyek létesítésére, bővítésére kínál a települések számára új forrásokat a program. Az államtitkárság múlt heti, hivatalos tájékoztatását követően Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke azonnal levelet küldött a megye polgármestereinek, melyben arra kérte a települések vezetőit, hogy május 22-ig jelezzék a helyi bölcsődékre vonatkozó fejlesztési elképzeléseiket. A Heves Megyei Önkormányzat várja a már meglévő bölcsődék bővítésére, felújítására és új bölcsődék létrehozására vonatkozó terveket is.

Szabó Róbert, a bölcsődefejlesztési keretösszeg emelése kapcsán arra kéri a településvezetőket, éljenek az új lehetőséggel. Az elnök hangsúlyozta, hogy minden település fiatalokat és családokat megtartó erejének egyik kulcspontja a bölcsődei szolgáltatás minősége. Úgy fogalmazott, nemcsak akkor kell bölcsődét építeni, amikor sok az újszülött; egy jó bölcsőde segítheti a szülőket azon döntésükben, hogy gyermeket vállaljanak.

 

 

Fotó: Gál Gábor

Oszd meg ezt a cikket!