Rendőrségi hírek-tanácsok

Több olyan lopás történt Heves megyében, hogy a tolvajok a nyitva hagyott ajtón jutottak be a kiszemelt házakba, épületekbe. Sajnos néhány esetben a sértettek figyelmét elterelve lopták el zsebükből a telefonjukat, vagy éppen pénzüket. Nem árt jobban figyelni vásárlás közben sem, mert úgy járhatunk, ahogyan egy férfi és egy nő, akiktől észrevétlenül csentek el egy telefont és egy hordozható hangfalat. Fontos hangsúlyozni, hogy vendéglátóhelyek asztalain se hagyjanak őrizetlenül értékeket! Utóbbira is volt példa.

Legyen gyanús, ha ismeretlen személy leszólítja Önöket valamilyen szokatlan ürüggyel!
A pénzt, bankkártyát, iratokat olyan helyen tárolják, ahová a tolvaj nem tud észrevétlenül hozzáférni, például kabát belső zsebében, vagy ha ez kézitáska, azt tartsák mindig zárva! Tömegben lehetőség szerint többször ellenőrizzék táskájuk érintetlenségét!
A nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonába, ezért zárják be akkor is, ha otthon tartózkodnak!
Közterületen parkoló autók lehúzott ablakkal, és nyitva felejtett ajtóval. Ezen járművek tulajdonosai tálcán kínálták fel a járművekben hagyott értékeiket az elkövetőknek. Pénzt, mobiltelefont, táskákat is vittek.

A gépkocsit minden esetben zárják be, és értékeiket ne hagyják az utastérben!
A múlt héten történt néhány eset kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmet különböző csalásokra.

Két nő internetes oldalakon nézett ki egy-egy megvásárolni kívánt terméket. Az eladók által kért összeget elutalták a megadott bankszámlára. Mindkét esetben pórul járt a vásárló, ugyanis nem kaptak semmit, pénzüket nem látták újra, és a hirdetők elérhetetlenné váltak.

Ezeket a csalásokat megelőzni csak úgy lehet teljes bizonyossággal, ha az eladó és a vevő valamilyen módon megteremtik a lehetőségét a megvásárolni kívánt dolog személyes szemrevételezésének, ellenőrzésének, és az áru vételárát csak az áru átvételekor adják át, vagy utalják el.
Egy egri lakos internetes oldalon ismerkedett meg egy férfival, aki külföldi katonaként mutatkozott be. Azt mondta, hogy a leszerelése után a közös életüket úgy tudják elkezdeni, hogy hazaküld egy csomagot, amiért egy bizonyos pénzösszeget kellene kifizetni, hogy az vámmentes legyen. A nő elutalta a pénzt, a csomag nem érkezett meg, és kiderült, hogy mese volt az egész történet.

A csalók előszeretettel ismerkednek az interneten, gyorsan kitapasztalják, mire vágyik a partnerük, és persze mindent meg is tesznek, hogy megfeleljenek a kiszemelt áldozat elvárásainak. Ál profilok mögé bújva, az interneten mindenki azt mond magáról, amit akar, könnyű mindent megígérni, tökéletesnek látszani.

Szerelmet ígérnek, és változatos legendákat találnak ki, amivel ráveszik a sértetteket, hogy pénzt utaljanak a részükre. A sértettel való ismerkedés, kapcsolattartás során persze gondosan ügyelnek arra, nehogy személyes kapcsolatba kerüljenek, és ezáltal lebukjanak.

Legyen gyanús, ha egy társkeresős ismerkedés során a partnerrel nem lehet semmilyen személyes kontaktust teremteni és meggyőződni arról, ki is ő valójában!
Legyen gyanús, ha valaki egy rövid, felületes ismeretség kapcsán pénzt kér!
Legyen gyanús, ha a kölcsönt kérő arra hivatkozik, hogy van pénze, vagy óriási nyereménye, csak éppen most nem fér hozzá, de majd visszaadja!
Egy telefonos csaló banki ügyintézőnek adta ki magát, és a beszélgetés alatt megszerezte az ”ügyfél” bankkártya adatait. Miután a számlájáról leemelt egy nagyobb összeget, bontotta a vonalat, a telefonszámot pedig nem lehetett visszahívni.

Egy telefonos beszélgetés alkalmával egy nő adatait kicsalta egy ismeretlen személy, és rávette egy program telepítésére, mellyel ezáltal hozzáfértek a bankszámlájához és onnan a megtakarított, lekötött pénzét elutalták.

A bank soha nem kér telefonon az ügyfelektől bankkártya adatokat, illetve az online bankoláshoz szükséges azonosító adatokat sem! Ha ilyen hívást kap, azonnal szakítsa meg a beszélgetést, és hívja fel bankja ügyfélszolgálatát, hogy rákérdezzen a vitatott tranzakcióra!
Semmilyen programot ne telepítsünk, még a bank nevében telefonáló személy kérésére sem! (forrás:police.hu)

Oszd meg ezt a cikket!