„Nullás igazolást” időben! - NAV hírek

Érdemes minél előbb igényelni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az otthonfelújítási támogatáshoz szükséges adóigazolást. A tapasztalatok szerint sokan hibásan nyújtják be kérelmüket, ezért ők csak később kaphatják meg a dokumentumot.

Az év végéhez közeledve a családok otthonfelújítási támogatása miatt egyre többen nyújtják be a NAV-hoz a „nullás igazolás” iránti kérelmet. A pályázat feltétele ugyanis, hogy az adózónak nem lehet 5 000 forintnál több NAV-nál nyilvántartott köztartozása. A Magyar Államkincstárhoz benyújtott otthonfelújítási támogatás iránti kérelemhez 15 napnál nem régebbi NAV által kiállított adóigazolást kell mellékelni, kivéve, ha a támogatást igénylő szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA). 

Az igazolás kiállításának határideje alapesetben 6 nap, de például adateltérésnél, hiányos adatoknál, vagy tartozás esetén a NAV az adózót az eltérés, hiányosság, illetve a tartozás rendezésére szólítja fel, ami az ügyintézési határidőt akár 30 nappal is meghosszabbíthatja. 
 
Az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezettek a kérelmet benyújthatják:
•    ügyfélkapun keresztül elektronikusan az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogrammal (ÁNYK), az IGAZOL-nyomtatványon,
•    telefonon a NAV Infóvonalán (a 1819-es telefonszámon) a (2) menüpontot választva ügyfél-azonosító szám (PIN-kód) birtokában, 
•    emellett az IGAZOL-kérelem papíron személyesen, vagy postán is eljuttatható a NAV-hoz. Ebben az esetben az aláírás nem maradhat le a kérelemről. 
 
Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezettek csak az elektronikus és a telefonos utat választhatják. 
A tapasztalatok szerint az ügyfelek a kérelmet sokszor rosszul küldik el a NAV-nak. 

A kérelem kitöltésekor a következőkre kell figyelni:
•    az igazolás jogcímeként az „otthonfelújítási támogatás igénylése” kell feltüntetni,
•    felhasználó szervként a Magyar Államkincstárt kell megjelölni,
•    ha a kérelmező egyéni vállalkozó, őstermelő, vagy adószámos magánszemély és van adószáma, akkor az IGAZOL-nyomtatvány megjegyzés rovatában kérni kell az adóazonosító jel feltüntetését is. 

Probléma az is, hogy az adózók az elektronikus igazolást kinyomtatva próbálják felhasználni. Az elektronikusan kiadott NAV-os igazolás csak elektronikus formában hiteles, kinyomtatva nem érvényes.

Érdemes az igénylést minél előbb és pontosan benyújtani, hogy az ügyintézés 6 napon belül lezáródjon. 

forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Oszd meg ezt a cikket!