Környezetbarát beton
Az angliai Lancaster Egyetem kutató sárgarépa felhasználásával alkottak meg kemény és környezetbarát betont. A fejlesztés segíthet abban, hogy csökkenteni tudjuk az építőipar szén-dioxid-kibocsátását.
„Arra a következtetésre jutottunk, hogy ez az új anyag már kis mennyiségben felhasználva is 80 százalékkal képes növelni a beton erősségét"
– mondta el a kutatást vezetője, Mohamed Saafi, aki munkatársaival egy hagyományos konyhai turmixgépet használva keverte össze a zöldség egyes részecskéit a betonnal.
A sárgarépa hozzáadása megakadályozta, hogy a betonon repedések keletkezzenek, ez pedig azt eredményezte, hogy kevesebb cementre van szükség kötőanyag gyanánt. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) statisztikái alapján a cementgyártás a felelős a világ szén-dioxid-kibocsátás 8 százalékáért - tette közzé a Lancaster Egyetem. (agroinform.hu)