Jégcsarnok és szolgáltatóközpont épülhet Egerben

A bevételkiesések ellenére is folytatódnak a fejlesztések Egerben, ahol a tervek között egy jégcsarnok építése és a laktanya szolgáltatóközponttá alakítása is szerepel - mondta a hevesi megyeszékhely polgármestere keddi, online is követhető évértékelő sajtótájékoztatóján.

    A város polgármesteri tisztségét egy éve betöltő Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) közölte: fontosnak tartja a kihasználatlan, leromlott állapotú egri ingatlanok rendbetételét és hasznosítását. Ennek jegyében szeretné megteremteni a jelenleg állami tulajdonú Dobó István-laktanya városi tulajdonba vételének feltételeit.
    Hozzátette, az ingatlan hasznosítására számos elképzelés született, ezek közül elsőként egy szolgáltatóközpont kialakítását említette.
    A tervek között szólt arról is, hogy a sportági szakszövetséggel karöltve keresik egy négyévszakos jégcsarnok megépítésének lehetőségét. A sportcélú beruházások között beszélt az érsekkerti futópálya megépítéséről és a stadion rekonstrukciójáról is, megjegyezve: az utóbbiról már tartanak az elvi egyeztetések.
    Mirkóczki Ádám tájékoztatása szerint az előző városvezetéstől átvett projektek egy része - például a vár Zárkándy-bástyájának helyreállítása, valamint egy rendelő- és egy óvodaépítés - rendben lezárult, és a Bitskey-uszoda melletti parkolóház építése is időarányosan halad.
    Az Egerbe tervezett nemzeti úszó- és vízilabdaközpont több elemét ugyanakkor kérdőjelesnek nevezve hangsúlyozta: a rendelkezésre álló források csak kisebb részét fedezik a teljes komplexum létrehozási költségének.
    A maradéktalan megvalósításhoz további milliárdokra volna szükség, ez ügyben várják a kormány állásfoglalását - jelezte.
    Sikerként emelte ki, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) benyújtott pályázataik megvalósítása mégsem kerül veszélybe, miután a forráshiányt átcsoportosítással sikerült megoldani. Így több csapadékvíz-elvezető rendszer és út, valamint intézmény is megújulhat a megyeszékhelyen.
    Az önkormányzat pénzügyi mozgásterére kitérve úgy fogalmazott: egy éve "nagy lendülettel láttunk munkához, ám eredeti terveinket az élet felülírta".
    A februárban elfogadott városi költségvetésből eddig több mint egymilliárd forint adóbevétel-kiesést okozott a koronavírus-járvány és a kabinet ezzel összefüggésben hozott intézkedései - mondta, hozzátéve: ha meg is kellett szabdalni a büdzsét, végül minden fontosabb ügyre tudtak áldozni, így a város legjelentősebb rendezvényeit is megtartották.
    Közölte: a kampánya idején vállaltak egy része nem pénz, hanem politikai szándék kérdése volt. Hozzátette, ezek zömét teljesítette.
    Példaként említette, hogy biztosította a lakossági hozzászólások lehetőségét a közgyűlési üléseken és visszaállította a lakossági fogadóórák gyakorlatát. A civil kerekasztalt is bevonta az önkormányzati döntés-előkészítésekbe és a városvezetés döntött arról, hogy ne terhelje építményadó a helyi nyugdíjasokat, nagycsaládosokat és a megváltozott munkaképességűeket.
    Szintén az elmúlt egy év eredménye, hogy új közösségi tér jött létre az Uránia Filmszínházban - jegyezte meg.     Eddig csak részben sikerült biztosítani ugyanakkor az egrieknek ígért egy óra ingyen parkolást - közölte, utalva arra, hogy a technikai feltételek egyelőre annyit tettek lehetővé, hogy reggel és este fél-fél órával rövidebb ideig tart a fizetős időszak.
     A polgármester bejelentette: várhatóan új testvérvárosokkal gazdagodik Eger, miután egy török és egy kínai település mellett a spanyolországi Santiago de Compostelával is együttműködésre készülnek.

Oszd meg ezt a cikket!