A Jaguar Land Rover és a BMW csoport együtt fejleszt

 A Jaguar Land Rover és a BMW csoport a mai napon bejelentette, hogy közös erővel szándékoznak új generációs elektromos hajtóegységeket (EDU) fejleszteni. Az együttműködés célja azoknak a villamosítási technológiáknak a tökéletesítése, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak az autóipar autonóm, csatlakoztatott, elektromos és közösségi (Autonomous, Connected, Electric, Shared = ACES) közlekedésre történő átállításában.

 A stratégiai együttműködés a két vállalat által az elektromos hajtástechnológiák terén megszerzett, számottevő tudásra és tapasztalatra támaszkodik. A Jaguar Land Rover a világ első prémium akkumulátoros elektromos szabadidőjárművének: a 2019-es Világ Év Autójának megválasztott Jaguar I-PACE-nek a megvalósításával, továbbá számos plug-in hibrid modell bevezetésével demonstrálta élvonalbeli kompetenciáját, míg a BMW csoport a BMW i3 2013-as bevezetése óta több generációnyi elektromos hajtóegység fejlesztésével és gyártásával tett szert jelentős tapasztalatra.

 „Az ACES technológiákra való átállásnál egy generáció óta nem volt nagyobb technológiaváltás az autóiparban.” – mondta Nick Rogers, a Jaguar Land Rover technológiai fejlesztési igazgatója. „A változás üteme és az ügyfelek villamosított járművek iránti érdeklődése egyaránt kezd felgyorsulni; létfontosságú, hogy más iparági szereplőkkel együttműködve fejlesszük ennek az izgalmas jövőnek a megvalósulásához elengedhetetlen technológiákat.” 

    „Bebizonyítottunk, hogy képesek vagyunk világverő elektromos járműveket építeni. Most azonban léptékváltásra van szükség, hogy a technológiát alkalmassá tegyük az új generációs Jaguar és Land Rover termékek kiszolgálására. A BMW csoporttal folytatott párbeszéd során nyilvánvalóvá vált, hogy mindkét vállalat javarészt ugyanazokat az elvárásokat támasztja az új generációs EDU-kkal szemben, ami az átállás támogatását illeti, így az együttműködés mindkettőnk számára kölcsönösen előnyösnek ígérkezik.”

 A megállapodás lehetővé teszi a partnerek számára, hogy kiaknázzák a kutatási és fejlesztési, valamint gyártástervezési tevékenységek megosztásából adódó megtakarítási lehetőségeket, valamint élvezzék a beszállítói lánc teljes hosszában alkalmazható, közös beszerzésekből fakadó méretgazdaságosság előnyeit.

    A Jaguar Land Rover és a BMW csoport szakértőiből álló csapat feladata lesz az EDU-k megtervezése és a gyártás előkészítése, ugyanakkor a két fél külön-külön fogja kifejleszteni azokat a rendszereket, amelyek révén teljesíthetők az adott márka termékpalettájával szemben elvárt, egyedi jellemzők.

 

Mindkét fél saját gyártólétesítményében fogja előállítani az elektromos hajtóegységeket. A Jaguar Land Rover esetében ez a wolverhamptoni EMC motorgyártó központ, amelyet idén januárban neveztek meg a vállalat globális EDU-gyártó tevékenységeinek helyszíneként. Az 1600 főt foglalkoztató gyártóüzem valódi erőforrásgyártó központtá nő, ahol a tiszta üzemű Ingenium benzin- és dízelmotorokat rugalmasan fogják együtt gyártani az elektromos egységekkel. Az EMC gyártóközpont a Birmingham közelében létesítendő Hams Hall-i akkumulátor-összeszerelő központra támaszkodva fogja a Jaguar Land Rover összes globális autógyártó üzemét villamosított hajtáslánc-rendszerekkel ellátni.
 

Oszd meg ezt a cikket!