Gyöngyösön is bővült a rendkívüli intézkedések köre

 

Tekintettel arra, hogy a napokban számítani kell a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzet súlyosbodására, Hiesz György polgármester további szigorító intézkedéseket rendelt el Gyöngyösön. A városvezető arra kéri a lakosságot, hogy tegyenek meg mint annak érdekében, hogy lassítani lehessen a vírus terjedését. Hangsúlyozta, okuljunk más országok példájából, és ne hagyjuk, hogy a koronavírus elhatalmasodjon az országban.
A polgármester hangsúlyozta: bármennyire is drasztikusnak tűnnek az intézkedések mindenképpen szükségesek annak érdekében, hogy megóvjuk a kiemelten veszélyeztetettek közé tartozó időseket. A nagyszülők, és a szülők megóvása csak úgy lehetséges, ha mindannyian betartjuk a szükséges előírásokat.

Gyöngyösön az alábbi korlátozó intézkedések lépnek életbe meghatározatlan ideig:

március 16-án bezár:
- a Cinema Bridge Mozi
- a Mátra Művelődési Központ
- a Vachott Sándor Városi Könyvtár

 

március 17-től bezár:
- a városháza ügyfélszolgálata. Ügyintézésre csak telefonos vagy elektronikus úton lesz lehetőség
- a Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrand
- a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) nappali ellátást biztosító intézményei közül a Visonta úton az Idősek Klubja; a Lokodi úton a Hétszínvirág Napközi Otthon és a Petőfi úton a Pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátója.
A Hajléktalanszállón, a Család- és Gyermekjóléti Központban, valamint a Hajléktalanszállón be- és kijárási tilalmat, illetve korlátozást rendelnek el.
A KHSZK a közétkeztetést kizárólag házhoz szállítással biztosítja, melyet telefonos megrendeléssel lehet igénybe venni.
Az Idősek Bentlakásos Otthonában továbbra is érvényes a korábban bevezetett látogatási tilalom.
      
Március 17-től betiltják az edzéseket az önkormányzati sportlétesítményekben, tilos lesz a gyöngyösi játszóterek és a szabadtéri sportpályák használata.

A Családsegítő Intézet házasságkötő termében csak azok vehetnek részt az esküvőkön, akiknek jelenléte feltétlenül szükséges a házasság törvényességéhez, illetve a legszűkebb család tagjai.

Az iskolai diákétkeztetést igények esetén továbbra is biztosítja az önkormányzat. Jelenleg zajlik a felmérés, hogy mennyien szeretnék élni a lehetőséggel. Minden oktatási intézmény ügyeletet tart, a szolgáltatással kapcsolatban ott lehet érdeklődni, a kifüggesztett tájékoztatón megtalálják a szolgáltató elérhetőségeit. A meleg étkezést a szolgáltató dobozokba csomagolt házhoz szállítással biztosítja.

A március 31-ig esedékes helyi adó befizetéssel kapcsolatban a postán történő befizetés helyett az elektronikus utalást részesítsék előnyben. Lehetőség van arra is, hogy az online fizetést akár másoknak – időseknek, betegeknek – is teljesítsék a netbanki szolgáltatással rendelkezők.

A koronavírus legveszélyeztetettebbjei éltkortól függetlenül a krónikus betegségben szenvedők, valamint a 65 év fölötti idősek. Vigyázzunk rájuk, és ha megtehetjük, segítsük őket. A nehéz időszakban a család fiatalabb tagjai, vagy akár a szomszédok tegyék meg, hogy bevásárolnak, kiváltják a gyógyszereket a környezetükben élő időseknek, hogy a veszélyeztetettek körébe tartozóknak minél kevesebbet kelljen otthonról kimozdulniuk.
Fontos, hogy az oktatási intézmények bezárása miatt otthon maradó kisgyermekek felügyeletét ne a nagyszülőkre bízzuk. Habár a tapasztalatok alapján elmondható, hogy a koronavírus a gyermekeket és a fiatal, egészséges felnőtteket viseli meg a legkevésbé, a vírus hosszú lappangási ideje miatt a gyermekek vírushordozók lehetnek, és megfertőzhetik a nagyszülőket.

Habár a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzetben nem zárnak be a templomok, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ajánlásához csatlakozva a polgármester is a hívek felelős és körültekintő hozzáállását kéri, valamint azt javasolja, hogy a biztonság érdekében a hívek kerüljék a misék látogatását.

Az önkormányzat az elkövetkező napokban kidolgozza annak lehetőségét, hogy az önkormányzat hogyan tudna segíteni a város idős lakosságának az alapvető élelmiszerek beszerzésében, illetve a gyógyszerek kiváltásában.
Annak érdekében, hogy segítségnyújtást megfelelő létszámmal el tudják látni, várják azok jelentkezését, akik önkéntesként részt tudnának vállalni a szolgáltatás biztosításában. Az önkormányzat hamarosan közzéteszi azokat az elérhetőségeket, ahol a jelentkezéseket várják.

A Gyöngyösi Városi Televízió szolgáltatásait felajánlva szeretnék segíteni az otthoni tanulást, erről egyeztetést tartanak a KLIK-kel és az oktatási intézményekkel.

A tömegközlekedés egyelőre biztosított, a szolgáltató társaság rendszeresen gondoskodik a járatok fertőtlenítéséről.

Az önkormányzat, a helyzet aktualitásának megfelelően folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a legfrissebb információkról és változásokról.

Oszd meg ezt a cikket!