Fejlesztések, újdonságok, programok nyáron az egri várban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019. június 3-i közleménye alapján 2018-ban is a Dobó István Vármúzeum a leglátogatottabb a magyarországi vidéki múzeumok között. Az egri múzeum nem csak a vidéki muzeális intézményeket utasította maga mögé az elmúlt évben, de a budapesti múzeumok közül is csak ketten előzték meg: a Magyar Nemzeti Galéria és a Budavári Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteménye.

A Dobó István Vármúzeumba - társintézményeivel együtt, azaz a Gárdonyi Géza Emlékházba, a Ziffer Sándor Galériába és a Valide Szultána Fürdőromba – 2018-ban összesen 404.808-an látogattak el.

A váron belül a Kazamatát és a benne található kiállításokat nézték meg a legtöbben: 160.550 látogató volt kíváncsi a vár földalatti erődrendszerére.

A Kazamata kiállítás 2016-ban újult meg az „Az egri vár és erődrendszer turisztikai attrakcióinak fejlesztése” című európai uniós projekt kapcsán. A benne található, „Lőporfüst – Kövek között” című, interaktív, multimédiás elemekkel tarkított kiállítás három részből áll:

Az első tárlat a vár székesegyházának építésének történetét mutatja be a 11. századtól 1596-ig. A közel ötszáz éven át egyre szépülő templom, és körülötte felépülő püspöki székhely az 1500-as évek elejére varázslatos látványt nyújtott. Ezt, és a templom korokon átívelő fejlődését elevenítik meg a 3D rekonstrukciók és makettek.

A törökkori várharcászatot és várépítészetet bemutató kiállításrészben az ágyú megjelenésétől a szigorú szabályok szerint tervezett, szabályos erődök kialakulásáig követhetjük nyomon az erődítés fejlődését.

A felső kaszárnya teremben egy hiánypótló kiállítás kapott helyet Egri Csillagok – regény és valóság címmel.

A Kazamata kiállítást 2016. május 14-i megnyitása és 2018. december 31. között 435.000-en látták.

 

A Kazamata után a Gótikus palota emeletén található, Az egri vár története címet viselő vártörténeti kiállítást tekintették meg a legtöbben, összesen 157.789-en. A Börtönkiállításban 115.748-an borzonghattak 2018-ban.

Tavaly június 22-én nyílt meg Fegyvermustra című kiállításunk, melyet az év végéig 81.708-an néztek meg. Az interaktív tárlat fókuszában a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében megvásárolt Péterváry-gyűjtemény darabjai állnak, kiegészítve a Vármúzeum saját fegyvergyűjteményi anyagával. A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában elindított Értéktár programjának keretében vette meg Péterváry István műgyűjtő közel háromszáz darabból álló fegyvergyűjteményét, amely 2015-ben a Dobó István Vármúzeumba került és még abban az évben időszaki kiállításon több mint hetvenezer látogató ismerhette meg.

 

A Vármúzeum többi kiállításának látogatói statisztikája 2018-ban:

„Repülő nemzet leszünk…” légierős kiállítás: 72.205

Múlt-Kirakó régészeti kiállítás: 36.609

Hatvan Hatás – a Dobó István Vármúzeum 60 évét bemutató kiállítás (októberben nyílt): 5.068

Bakó100 – Bakó Ferenc néprajzkutató életét bemutató kiállítás (szeptemberben zárt): 28.742

Gárdonyi Géza Emlékház: 10.421

Valide Szultána Fürdőrom: 39.881

 

A Vármúzeum kiállításai mellett számos egyéb programmal is várja látogatóit. Ezek között kiemelendő a múzeumpedagógia tevékenység. A foglalkozások egy részét a várban tartják, de 2016. óta a Dobó utca 12. szám alatt található Várműhely elnevezésű foglalkoztató tér teszi lehetővé a várba látogató gyerekek ismereteinek bővítését. A Várműhelyben tartott foglalkozások során az Egri vár történelmi korszakait és a Vármúzeum gyűjteményeit a régi kézműves mesterségek elsajátításával ismertetik meg.

2017-től 2018. év végéig a Vármúzeumban összesen 882 foglalkozást tartottunk 20.472 részvevővel. Ebből 317 foglalkozás a Várműhelyben került megtartásra, 7232 résztvevőnek.

 

Lehívásra került az az opciós tétel, amelynek köszönhetően 173 millió forintból újulhat meg a Börtönkiállítás és a Cipóosztó ház az Egri Várban.

Az építmények rekonstrukciójára 133 millió forint, míg az eszközök beszerzésére és a kiállítás berendezésére további 40 millió forint áll rendelkezésre.

 

A Börtönkiállítás az 1986-ban nyitott meg, a kiállítást utoljára 1998-ban újították fel.

A XVI. században a kanonokok házaiból, a cipóosztó házból és a pékségből, valamint egy nagyméretű magtárból álló épületsor állt a Palotaudvar nyugati oldalán. Mára már csak a házsor alatt húzódó pince maradt meg, melyben immár 33 éve a Börtönkiállítás látható, ahol a középkori Magyarország büntetési nemeit mutatjuk be.

A jelenlegi kiállítás első részében a megszégyenítéshez, testfenyítéshez, testcsonkításhoz használt eszközöket láthatunk, mint a pellengér (szégyenoszlop) vagy a különböző kalodák. A tárlat másik felében a középkori kivégzési nemeket és eszközeit mutatjuk be.

 

A látogatók körében rendkívül népszerű Börtönkiállítás felújítása az alábbi attrakciós fejlesztéseket tartalmazza majd:

A kiállított tárgyak meghagyásával új installáció készül, melyet élethű panoptikumi bábuk egészítenek ki, hogy még inkább átérezhető legyen a korabeli ítélkezések borzalma. A kiállítás installációjában, tervezett enteriőrjeiben, tabló- és képanyagában, rekonstrukcióiban összességében a 14-18. század, de különösen a 16-18. század (büntetőjogi) viszonyait, épített környezetét, anyagi kultúráját tervezzük bemutatni.

A tervezett koncepció elgondolása alapján a kiállítás 8 tematikus egységre tagolódik. A 8 egység a látogatót végigviszi azokon a stációkon, amelybe egy korabeli polgár, akarva-akaratlanul kerülhetett: az elkövetett bűnöktől a tárgyaláson keresztül a különböző enyhébb és súlyosabb, akár a halálos büntető szankciókig. A kiállítást a bűnökről és következményeikről szóló rövidfilmek, érintőképernyős játékok és tapintható eszközök teszik még izgalmasabbá.

 

A kiállítás az eredeti használathoz is illeszkedik, majd hiszen a pince a török hódoltság idején – Evlia Cselebi és Simplicissimus leírása szerint is – vélhetően börtönként funkcionált.

Maga a kiállítás helyszíne, a Cipóosztó ház alatti pince is felújításra kerül:

Megerősítik a pince boltozatát, valamint a helység egy utólagos szigetelést kap, mely a talajnedvesség ellen véd majd. A jelenlegi középső hosszfal elbontásra kerül, a padlószintben található különbséget kiegyenlítik, így egy egységes kiállítóteret kapunk majd. A pinceklíma és a funkció figyelembevételével a kiállításhoz megfelelő világítástechnika kerül kialakításra.

 

 

 

Középkori látványkonyhát alakítanak ki a Cipóosztó házban

 

 

A Börtönkiállítás és a Dobó-bástya mellett található romos falakkal tarkított területen helyezkedett el a XVI. században a Cipóosztó ház.

 

A most megvalósításra kerülő projekt során a Cipóosztó ház maradványai fölé védőépület kerül, benne a helyszín eredeti funkcióját bemutató középkori látványpékséget, látványkonyhát és étkezőhelyet alakítanak ki.

A tervezett fejlesztés célja, hogy eredeti helyszínen, korhű eszközök, berendezési tárgyak másolataival a korszakra jellemző ételeket készíthessenek el, így a látogatók megtapasztalhatják a korszakra jellemző miliőt. A konyha/sütőház egész évben berendezett enteriőrként funkcionál és tárlatvezetéssel is bejárható lesz majd, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások és egyéb bemutatók, gasztronómiai rendezvények helyszíneként is szolgálhat.

A Cipóosztó házban kialakított tűzpadka és a kemence használatával olyan hangulatot szeretnének teremteni, mely mindenki számára átélhetővé teheti a 16-17. század mindennapjait, megtapasztalhatják a korabeli ételkészítés fortélyait.

A Cipóosztó ház fedett terei a foglalkozásokon kívül nagymértékben javítják az általános látogatói komfortérzetet is, továbbá rendezvények ideális helyszíneként is szolgálhat majd.

 

A beruházás során kialakítanak egy fa szerkezetű, cseréptetős védőépületet, a meglévő műrom falakat kijavítják. A látványkonyhában egy működőképes középkori kemence rekonstrukciója is elkészül, a konyha korabeli berendezéseivel együtt.

 

Nyári programok az Egri várban

 

Új attrakciókkal és a minden évben megrendezésre kerülő programjainkkal várjuk látogatókat a turisztikai főszezonban is, július elejétől augusztus végéig.

Az Egri vár vitézei a napközbeni tárlatvezetések és fegyverbemutatók mellett, a nyári estéket is izgalmas történelmi bemutatókkal fűszerezik.

Minden héten csütörtökön, 18:00 órától Hasszán hóhér véres históriáit hallgathatják a Börtönkiállításban, pénteken és szombaton este pedig újra fáklyás vezetéseket tartunk a Kazamata rendszer rejtélyes földalatti folyosóiban 20:00 és 21:00 órától.

A programokra előzetes regisztráció szükséges, melyet a +36 36 312-744-es telefonszámon, vagy személyesen az információnál tehetnek meg a látogatók.

A történelmi interpretációs programokon múzeumi belépőjeggyel vagy esti séta jeggyel, valamint kiegészítő jegy megváltásával vehetnek részt. Az egri lakosoknak csak a 850 Ft-os kiegészítő jegyet kell megvásárolniuk, mivel a 2018. júniusa óta az egriek ingyenesen léphetnek be a vár területére.

További információt a www.egrivar.hu oldalon találnak.

 

Augusztus 3-án 16.00 órától születésnapi kerti ünnepséggel köszöntik Gárdonyi Gézát, a Nagy Könyv íróját egri otthonában, a Gárdonyi Géza Emlékházban. Egy kellemes nyári délutáni időtöltésre invitálják azokat, akik olvassák és szeretik írásait, és azokat is, akik mostanáig csak az Egri csillagok című regény írójaként ismerték.

Műveinek részleteit Saárossy Kinga és Blaskó Balázs Jászai Mari-díjas színművészek tolmácsolják. A programot születésnapi torta, egy pohár finom bor, és baráti beszélgetés kíséri. A rendezvény ingyenes.

 

Augusztus 9-10-11-én huszonnegyedik alkalommal kerül megrendezésre az Ostrom 1552 - Végvári Vigasságok az Egri várban. Mint minden évben, most is számos színes programmal várják a látogatókat.

Rendhagyó tárlatvezetések, történelmi tábori életképek, kézműves bemutatók, fegyver- és viselet bemutatók, seregszemle, bajvívás, tüzérségi bemutató, zászlóforgatók varázsolnak hamisítatlan török kori hangulatot a vár falai közé, miközben középkori zenészek húzzák a talp alá valót.

A várudvaron tradicionális mesterségek kézművesei kínálják majd portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait.

A fesztivál csúcspontjaként, ágyúdörgés és puskatűz közepette, közel kétszáz, viseletbe öltözött vitéz játssza el az 1552-es várvédelem történetét, eleveníti fel az Egri csillagok jeleneteit.

 

 

Oszd meg ezt a cikket!