Corolla alapÚ SUV-t mutatott be a Toyota

A Toyota leleplezte a népszerű Corolla-család új tagját, a Corolla Cross kompakt SUV-modellt. Az autó globális premierjét ma rendezték Thaiföldön), ahol már meg is kezdődött a jármű értékesítése. A közeljövőben az autógyártó tervei szerint a Corolla Cross további piacokon is bemutatásra kerülhet, európai bemutatásáról azonban egyelőre nincs hír.

 

A Corolla 1966-os színre lépése óta összesen 48 millió ilyen autó talált gazdára a világ több mint 150 országában és régiójában, így ez a Toyota legnagyobb darabszámban eladott típusa – ami többek közt annak is köszönhető, hogy a Corolla mindig együtt fejlődött a vásárlók és a világ elvárásaival. Azáltal, hogy a Corolla-sorozat most egy új, az SUV-modellek iránti egyre növekvő keresletet is kielégítő változattal bővült, a Corolla-család az eddigieknél is tökéletesebben képes lesz megfelelni a vásárlók sokszínű életmódjának. Mivel a Corolla Cross fejlesztésének vezérgondolata “a Corolla és az SUV keresztezése” volt, a mérnökök egy újfajta SUV-ként alkották meg az autót, amely markáns, erőt sugárzó külső megjelenésével és sokoldalú használati értékével túlszárnyalja a vásárlók elvárásait. A TNGA* platformnak (GA-C) köszönhetően a Corolla Cross élvezetes teljesítményt, kényelmes rugózást és meglepően csendes futást kínál. Kivételes komfortja mellett a Corolla Cross kifejezetten tágas, így az utasok könnyen tudnak ki- és beszállni, kategóriaelső méretű csomagtere minden helyzetre praktikus megoldást kínál, biztonsága pedig ugyanolyan a magas szintű, mint amit a vevők a Corolla-családtól megszoktak.

 

“Most, hogy a Corolla Cross is megjelenik a Corolla ázsiai kínálatában, azt reméljük, hogy a vásárlók örömmel fogadják az autót, és családjukban ugyanolyan fontos tagnak tekintik majd, mint partnerüket, testvéreiket vagy barátaikat. Azt szeretnénk, ha a Corolla Cross új fejezetet nyitna ügyfeleink életében azzal, hogy autójukban magukkal vihetnek mindenkit és mindent, ami fontos számukra.” – fogalmaz Daizo Kameyama, a fejlesztési munkát irányító főmérnök az új modell kapcsán.

 

 

 

A Corolla Cross legfontosabb tulajdonságai

 

 

A Corolla Cross a TNGA platformra (GA-C) épül, új csatolt lengőkaros futóműve javítja a menetstabilitást, míg a tágas kabin kategóriaelső méretű (487 liter / 440 liter) csomagtérrel párosul, amelybe az autó magas építése miatt könnyű be és kipakolni. A nagyobb méretű ajtónyílásokon keresztül könnyű a ki- és beszállás, és a hordozóban ülő gyermekeket is könnyű beemelni. A Corolla Cross erőteljes, formás és kifinomult karosszériát kapott, a nyugalmat sugalló megjelenés kihangsúlyozza az autó jellegét. Impozánsra és erőteljesre sikeredett at első és hátsó kialakítás is: az első sárvédő markáns szélesítése jól érzékelteti az autóból áradó energiát, míg a hátsó sárvédők és az utastér kontrasztja látványos hátulnézetet eredményez. A tágas fejteret kínáló kényelmes utastérből minden irányban remek kilátás nyílik. A Corolla Cross  megemelt vezetői üléshelyzete széles látószöget biztosít, és minimumra csökkenti a holtteret, miközben az a kategória legjobb, 5,2 méter sugarú fordulókörének köszönhetően az autó fordulékony és remekül manőverezhető. A futómű tökéletesített geometriája és a nagyméretű, lágy bekötési pontok biztosítják, hogy az autó minden utasa kényelmesen utazzon, maximálisan profitálva a menetteljesítmény és a kényelem ideális ötvözetéből. Mindeközben a Corolla-sorozatból már ismert biztonsági rendszerek segítenek elkerülni a baleseteket, és megbízhatóan óvják az utasok testi épségét. A mérnökök sokat dolgoztak a karosszéria tömegcsökkentésén is, így még a benzinmotoros kivitelek is kiváló üzemanyag-fogyasztással működnek, és mind a benzinmotoros, mind a hibrid hajtású modellváltozatok kategóriaelső környezetvédelmi teljesítményt nyújtanak:  a Thailföldön bemutatott Corolla Cross hibrid hajtású változatának üzemanyag-fogyasztása 4,3 l/100 km, CO2-kibocsátása pedig 98 g/km, míg a benzinmotoros modelleknél ugyanezek az értékek 6,5 l/100 km és 150 g/km (NEDC).

 

Oszd meg ezt a cikket!