Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hozzáférést kap Európa egyik leggyorsabb szuperszámítógépéhez

 Együttműködési megállapodást kötött a KIFÜ (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség) és  az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Magyarország és Európa egyik leggyorsabb szuperszámítógépnek a Komondornak a kutatás feladatokba történő felhasználásáról, valamint a KIFÜ HPC kompetencia Központtal való szorosabb kutatási együttműködés elindításáról.

 Az együttműködés eredményeként az egri egyetem hozzáférést kap Európa egyik leggyorsabb szuperszámítógépéhez, amely lehetőséget kínál több kutatási projekt és kutatócsoport munkájának felgyorsítására és támogatására. A Komondor nevű gépet többek között a Debreceni Egyetem is alkalmazza borvidékek mikrobiológia terriorjának vizsgálatára, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem kvantumkémiai módszerek fejlesztésére, de az ELTE és a Magyar Tudományos Akadémia kutatói is sok esetben igénybe veszik a nagy teljesítményű számítógép nyújtotta lehetőségeket. 
 A Komondor 2021. év végén került a Szuperszámítógép Központba, amelyet 2023 januárjában vehetnek majd birtokba a felhasználók, így az egri intézmény kutatói is. A gép partíciói összességében a jelenlegi HPC (High Performance Computer) kapacitás tízszeresét, 5 petaflops-ot tudnak biztosítani a felhasználók számára. A dedikált mesterséges intelligencia és Big Data partíció is rendelkezésre áll nagy számításigényű és jelentős tárkapacitást igénylő számítási problémák megoldására. A rendszert egy több, mint 10 petabyte tárhelyű több szintű tárolórendszer egészíti ki.

 A megállapodás azért is fontos az intézmény számára, mert a HPC kutatási projektekbe történő bevonása a különböző tudományterületeken kutatói munkát végző kollégák és kutatásaik szorosabb kapcsolódását eredményezheti, valamint elindíthat egy pozitív folyamatot a tudományterületek határán kiadott publikációk kapcsán is.-írja az egerhirek.hu.
 

Oszd meg ezt a cikket!