Agria Nyári Játékok - Nagy durranás lesz idén

Negyvennégy éves idén az Agria Nyári Játékok, a szabadtéri színház eddigi fennállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

A műsortervről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Kelemen Csaba, az eseményt szervező cég ügyvezetője elmondta: a gazdag és színes repertoár gerincét a hagyományoknak megfelelően ezúttal is az Országos Operett és Musical Fesztivál alkotja, amelyen az elmúlt színházi évadban a szervezők által legjobbnak ítélt operett- és musicalprodukciók láthatók.     Megjegyezte, hogy két előadás, a Sybill és a Luxemburg grófja is látható az Agria Nyári Játékok színpadán. Az idei Rákóczi-év előtt tisztelegve saját produkcióként állítják színpadra a Fejedelem című történelmi musicalt június 26-án - tette hozzá.     Emellett vígjátékok, bohózatok, zenés játékok, gyermekelőadások, táncprodukciók, valamint koncertek is szórakoztatják a közönséget a város három helyszínén. Fellép többek között Charlie, majd élő koncertshow-t adnak elő magyar előadók az ABBA legnagyobb slágereiből.     Kelemen Csaba kitért arra is, hogy a korábbi 16-ról idén 18-ra bővül a gyermekelőadások száma, melyek között két bemutatót is terveznek. Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából pedig a költőről szóló, neki emléket állító estet tartanak. Kiemelte: a régi értékeket megőrizve a megszokott helyszínen, azaz a vár színpadán, ám 20 év után új rendezésben, szereplőkkel, dalokkal és szövegekkel láthatják-hallhatják az érdeklődők az Egri csillagok című történelmi musicalt. (MTI)

 

Idén meglehetősen nehezen, de megvalósul az egriek  - és a világ közönsége - által is nagyon kedvelt Experidance társulat Ezeregy év című előadása augusztus 7-én a Líceum udvarán. A mai egri sajtótájékoztatón részt vett Vona Tibor, az Experidance Produkció művészeti vezetője, tulajdonosa, aki mély aggodalmának adott hangot a színházi világtól elvont TAO-s támogatások miatt, amelynek következménye lett, hogy a világhírű tánctársulat felfüggesztette működését. Most azonban felcsillant a remény.

- Tizenkilenc év után leállt az Experidance működése, de nem szűntünk meg, azonban a TAO-s támogatás nélkül a megszokott formában már nem tudunk működni, hiszen 132 főállású alkalmazottról beszélünk a produkció tekintetében, de a teljes apparátussal együtt közel 300 ember anyagi biztonsága függ tőlünk. Most új működési rendszert alakítottunk ki, ami nyilván egy tartalékos megoldás, ennek keretében jelenleg négy darabból áll a repertoárunk, ennyit tudunk megcsinálni. A produkciókra pedig hatalmas a közönségigény. Viszont ha nem talál megoldást a helyzetre a szakpolitika, akkor nem tud a régi fényében tündökölni a társulat - mondta Vona Tibor. 

Az Experidance ennek ellenére egy igen színvonalas előadásnak ígérkezik, amelyet elsőként Egerben láthat a közönség a sturktúraváltáson átment produkciótól.

Oszd meg ezt a cikket!