Ügyészségi hírek

A Hevesi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádol egy 45 éves bogácsi férfit, aki most éppen a börtönben ül.

A vádlott még tavaly januárban követett el lopást egy hevesi áruházban úgy, hogy ebbe a kamasz-fiát is bevonta. A gyerek éppen szökésben volt abból az állami gyermekotthonból, ahová a gyámhatóság még 2021-ben elhelyezte, így aktuálisan az apja gondozása és felügyelete alatt állt. A büntetett előéletű férfi ezt az állapotot arra használta fel, hogy bűnbe vigye utódát, akit a boltban arra kért, hogy rejtsen a táskájába két, sebtében ellopott pulóvert, és azokat fizetés nélkül vigye ki az üzletből. A terv végül nem vált be, a gyerek a pénztárnál lebukott, a biztonsági őr pedig kihívta a rendőrséget.

A 15.000 forint értékű lopás miatt szabálysértési eljárás indult, melynek keretében akár fegyintézetben letöltendő elzárás is kiszabható a két tolvajjal szemben.

A kiskorú veszélyeztetése miatt az apa ellen külön megindított büntetőeljárásban az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés és meghatározott foglalkozástól eltiltás büntetés kiszabását indítványozta a vádiratában. A bíróság ezt az ügyészi indítványt elfogadva büntetővégzésével a férfit egy év, végrehajtásában négy évre felfüggesztett börtönre ítélte és eltiltotta őt minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését felügyeletét, gondozását, vagy gyógykezelését végezné.

Az eset kapcsán az illetékes gyámhivatalnál külön hatósági eljárás indult a fiatalnak az őt veszélyeztető családból történő végleges kiemelése érdekében.-tudatta az Ügyészség.