Ügyészségi hírek

A Büntető Törvénykönyv alapján tevékeny megbánás miatt nem büntethető, aki a közlekedési vétség elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette. A Büntetőeljárásról szóló törvény pedig úgy rendelkezik, hogy az ügyészség megszünteti az eljárást, ha tevékeny megbánás folytán a büntethetőség megszűnt.

Az Egri Járási Ügyészség a maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatti bűnügyben megszüntette az eljárást, mivel a tevékeny megbánás folytán – sikeres és eredményes közvetítői eljárás eredményeképpen – a gyanúsított büntethetősége megszűnt.

Az ügyészség határozatában leírtak szerint egy 23 éves férfi 2021 nyarán Kisköre felé haladt egy kilenc személyes kistehergépkocsival, melyben négy utast szállított. A férfi menet közben telefonált, így egy pillanatra nem figyelt, minek következtében egy jobbra ívelő kanyar után az úttestről lehaladt, egy jelzőtáblát kidöntött, majd a vízelvezető árokban állt meg.

A balesetben az egyik utas mozgásbeszűküléssel járó súlyos karsérülést szenvedett.

A Heves Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Igazságügyi Osztálya az ügyészi döntés alapján lefolytatta a közvetítői eljárást, mely 2023 nyarán véget ért. A felek között erkölcsi és anyagi jellegű jóvátételről született megállapodás, aminek teljesítése is megtörtént. Ezek alapján a gyanúsítottal szemben az ügyészség megszüntette a büntetőeljárást.-tudatta az Ügyészség.