Ügyészségi hírek

A Büntető Törvénykönyv szerint, aki a közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy 50 éves férfi ellen, aki 2022 nyarán a 2418. számú, közforgalom részére is nyitva álló magánúton közlekedett az autójával, miközben az úticélja felé vezető útját keresztezte egy vasúti átjáró, melyen éppen egy harminc üres teherkocsiból álló vonatszerelvény közlekedett. 

A férfi a fénysorompóval is biztosított vasúti átjáró irányába figyelmetlenül haladt, azt nem az elvárt fokozott óvatossággal közelítette meg, nem látta a fényjelző készülék tilos jelzését, ezért megkezdte az átkelést az átjárón. A terhelt csak ekkor észlelte a neki jobbról érkező vonatot, emiatt fékezett, majd megpróbált kitolatni az átkelőből, azonban ezt a műveletet már nem tudta sikeresen végrehajtani, így a vasúti szerelvény – vészfékezése ellenére – nekiütközött az átkelőben manőverező autó jobb első részének. 

A balesetben a vádlott súlyos – csonttöréssel járó – sérülést szenvedett. 

A sofőr a cselekményével a vasúti pályán akadályt képezett, amivel a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztette. 

Az ügyészség pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a figyelmetlen vádlottal szemben. -tudatta: Dr. Gubala Ádám Miklós, helyettes sajtószóvivő ügyész.