Zöldhulladék hasznosító

 Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám adta át hétfőn délelőtt a Városgondozás Eger Kft. Építési-Bontási Hulladékfeldolgozó telephelyén kialakított zöldhulladék hasznosítót. A vármegyeszékhely és Egerszalók között található létesítmény kialakítása és eszközei 46 millió forintba kerültek.
 A vármegyeszékhely polgármestere emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években gondot jelentett a zöldhulladék elszállítása, mert Eger nem rendelkezett szabályos hasznosító létesítménnyel, ami most elkészült megoldást kínál az eddigi problémák felszámolására és egyben lehetőséget teremt a piaci szereplők számára a hulladékok szabályos és törvényes elhelyezésére, átadására.
 A polgármester megfogalmazása szerint önerő, szándék, akarat és összefogás kellett csak, s meg lehetett oldani a nagyon régi "háromzsákos" problémát. Fontos ez a város életében, kis túlzással történelmi lépés szerinte. A megoldáshoz három szereplős egyeztetésre – az Egri Városgondozás Kft., az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Heves Vármegyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás között – volt szükség.
 Mirkóczki Ádám szavaiból kiderült: azok az eszközök, amelyek a zöldhulladékot feldolgozzák 35 millió forintot érnek, a Városgondozás 11 millió forintból alakította ki  a 600 négyzetméteres betonplaccot, ahol a zöldhulladék kezelését végzik. A működéshez – komposztálás, egyéb zöldhulladék kezelés – pedig minden szükséges engedélyt beszereztek már. Az előállított biomasszát pedig tüzeléshez értékesítik, így a korábbi gyakorlattól eltérően, amikor is tonnánként közel 20 ezer forintért történt az elszállítás, most nem kiadást, hanem bevételt jelenthet a zöldhulladék.
 A létesítmény átadásán kiderült az is, hogy a feldolgozó évi kapacitása 6000 tonna, s minden érintett lakos kéthetente egy köbméter zöldhulladékot rakhat ki – saját zsákba, vagy kötegelve – amelyet a hulladékgazdálkodási cég munkatársai elszállítanak nem csak Egerből, hanem mind a 16, általuk gondozott településről.-számol be a heol.hu. (foto:eger.hu)