Rendőrségi hírek

Az elmúlt napokban Egerből és környékéről több bejelentés is érkezett lakásbetörésről, illetve besurranásról – közölte Lázár Levente, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Azt is tudomásul kell venni, hogy lakásunk védelméért elsősorban magunk tehetünk a legtöbbet. Ahhoz, hogy elkerüljük a nem várt betörést, ajánlott megismerni a lehetséges biztonsági megoldásokat, és kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.
Lakásbetörések megelőzésére:
•    A lakást, a kaput, azokat a nyílászárókat, amelyekre nincs rálátása, de könnyen behatolhatnak rajta (teraszajtó, folyosóra nyíló ablak, ajtó) akkor is tartsák zárva, amikor otthon tartózkodnak!
•    Idegeneket ne engedjenek be a lakásba!
•    Érdemes nyitott szemmel járni és megfigyelni a lakókörnyezetben zajló eseményeket, például, ha idegenek jelennek meg és gyanúsan viselkednek lehetséges, hogy  terepszemlét tartanak, keresik a megfelelő ingatlant, felmérik a  lehetőségeket a lopás elkövetéséhez.
•    Ha hosszabb távollétre készül, feltétlenül értesítsen rokont, vagy ismerőst, akiben megbízhat, és távollétéről lehetőleg ne tájékoztassa a nagyvilágot az interneten keresztül!
•    Ne tartson otthon nagy összegű készpénzt, és egyéb értékeit zárja el pénzkazettába, és semmiképpen ne hagyja könnyen megszerezhető helyen, illetve ne vegye elő idegen előtt.
•    A lakást és értékeit javasoljuk biztosítás kötésével is védeni.

Ha betörést észlel fontos, hogy haladéktalanul tegyen bejelentést a 112-es ingyenesen hívható segélyhívó számon, adjon meg minden információt a hatóság részére, és működjön közre az elkövetők elfogása érdekében. Továbbá a rendőrség kiérkezéséig ne változtasson meg semmit, mert az esetleg rögzítésre alkalmas nyomokat megsemmisítheti, ezzel megnehezítheti a nyomozást. (police.hu)